του Θανάση Νάκα*
Στον ευρωπαϊκό χώρο, για πολλούς αιώνες, η ρητορική αποτέλεσε αναπόσπαστο τμήμα των «εγκύκλιων σπουδών». Είναι καιρός να ξαναποκτήσει τη θέση και το ρόλο που της αρμόζει, και μάλιστα εντασσόμενη στο βασικό πρόγραμμα σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σχετικές έρευνες, μελέτες και διατριβές έδειξαν, μάλιστα, ότι η καλλιέργεια του προφορικού λόγου και η διδασκαλία της επιχειρηματολογίας μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα, ήδη από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η ρητορική θεωρία και πράξη θα μπορούσε να οργανωθεί συστηματικότερα, σε όλες τις σχολές, ανθρωπιστικών και θετικών επιστημών, και να μην αφήνεται απλώς στην πρωτοβουλία κάποιων φοιτητικών ομίλων.
*
Η κλασική παιδεία και η ρητορική
Είναι γνωστόν ότι οι λεγόμενες «κλασικές σπουδές» θεμελιώθηκαν ήδη στην αρχαία Ελλάδα και συνέχισαν ν’ αναπτύσσονται και να εξελίσσονται, σε διάφορες παραλλαγές, σε όλη την εκχριστιανισμένη Δυτική Ευρώπη, μέχρι και τον 19ο αιώνα.
Από τον 9ο μ.Χ. αιώνα, με το όνομα «ελεύθερες (ή ελευθέριες) τέχνες» (λατιν. “artes liberales’’), είναι οργανωμένες σε δύο κύκλους, ο πρώτος από τους οποίους (το λεγόμενο trivium/τριττύα ή τρικτύς) περιλαμβάνει τη γραμματική, τη ρητορική και τη λογική, ενώ ο δεύτερος κύκλος (το λεγόμενο quadrivium/τετρακτύς) περιλαμβάνει την αριθμητική, τη γεωμετρία, την αστρονομία και τη μουσική. Οι επτά αυτές ελεύθερες τέχνες (με τη σειρά, μάλιστα, που καθορίστηκαν από τον Πλάτωνα στην Πολιτεία του) εδράζονται σε νοητικές ικανότητες, και, γι’ αυτόν το λόγο αντιδιαστέλλονται προς κάποιες περισσότερο πρακτικές τέχνες, όπως λ.χ. η ιατρική και η αρχιτεκτονική. Όσες απαρτίζουν τον δεύτερο κύκλο, συνιστούν το προπαρασκευαστικό στάδιο μελέτης της φιλοσοφίας (της «κατ’ εξοχήν ελεύθερης τέχνης») και της θεολογίας.
Εννοείται ότι και στους δύο κύκλους, με την εξέλιξη της σκέψης και του πολιτισμού αλλά και τον επιμερισμό των επιστημών, γίνονται διευρύνσεις και μετατροπές. Στον δεύτερο κύκλο, λ.χ., προστίθενται οι φυσικές επιστήμες (φυσική, χημεία, βιολογία, γαιολογία), αλλά και η Ιατρική, η Αρχιτεκτονική και οι λεγόμενες πλαστικές τέχνες. Στον πρώτο κύκλο, τον οποίο οι ουμανιστές της Αναγέννησης εξέλιξαν σε «ανθρωπιστικές επιστήμες» (studia humanitatis), οι γραμματικές και ρητορικές σπουδές, εκτός από τη μελέτη της γλώσσας, επεκτείνονται και στη μελέτη της λογοτεχνίας και ειδικότερα της ποίησης, η λογική παραλλάσσεται με τη διαλεκτική, ενώ, σταδιακά, προστίθενται η ιστορία, η ανθρωπολογία, η κοινωνιολογία, η ψυχολογία, οι νομικές, οι πολιτικές και οι οικονομικές επιστήμες –εξάλλου, ο κύκλος των ανθρωπιστικών σπουδών διευρύνεται με τις λεγόμενες τέχνες του θεάματος και, τελευταία, με τα πολυμέσα ως καλλιτεχνική έκφραση.
Η ρητορική, όπως την όρισαν και την άσκησαν οι αρχαίοι Έλληνες, είτε ατομικά είτε ως μέλη κάποιας ρητορικής ή φιλοσοφικής σχολής, αποδείχθηκε από χρήσιμη έως απαραίτητη για όλων των ειδών τις σπουδές, τόσο τις θεωρητικές όσο και τις θετικές.
Σε ό,τι αφορά τη σχέση της ρητορικής με την επιστήμη της γλωσσολογίας, θα πρέπει να επισημανθεί ότι, και στη γλωσσική διδασκαλία γενικότερα, η έμφαση που δίνεται σήμερα, πέρα από την κατάκτηση του συστήματος της γλώσσας και των ποικιλιών της, είναι σε ό,τι ονομάζουμε επικοινωνιακή ικανότητα, σε συνδυασμό με την κειμενοκεντρική προσέγγιση των γλωσσικών φαινομένων και τον κριτικό γραμματισμό. Στη μελέτη της ρητορικής αξιοποιούνται τα πορίσματα δύο νεότερων κλάδων της γλωσσολογίας, της κειμενογλωσσολογίας και της πραγματολογίας. Η τελευταία, ως η θεωρία των γλωσσικών πράξεων, που επικεντρώνει την προσοχή της στο εδώ και το τώρα (μ’ άλλα λόγια, στις περιστάσεις και τα συμφραζόμενα) της συνομιλίας, στην ταυτότητα όπως και στις προθέσεις και τα υπονοήματα των συνομιλητών, θα έλεγε κανείς ότι είναι ο κλάδος εκείνος της σύχρονης γλωσσολογίας που προσεγγίζει περισσότερο και ανανεώνει, κατά κάποιο τρόπο, τις κλασικές σπουδές της ρητορικής.
Η ρητορική σχετίζεται περισσότερο με τη λεγόμενη κατευθυντική λειτουργία της γλωσσικής επικοινωνίας, σε συνδυασμό και με άλλες λειτουργίες, όπως είναι η συγκινησιακή και η αισθητική. Κατά την πραγμάτωση της κατευθυντικής λειτουργίας, ο πομπός/ομιλητής/ συγγραφέας επιδιώκει να πείσει ή, γενικότερα, να επηρεάσει τον δέκτη/ακροατή/αναγνώστη. Σε συνδυασμό, κατά κανόνα, με κάποια πληροφορία, κατά την πραγμάτωση της συγκινησιακής λειτουργίας ο ομιλητής/συγγραφέας εκφράζει, παράλληλα, διάφορα συναισθήματα ή κάποια ψυχική του διάθεση, επιδιώκοντας να διεγείρει τον συναισθηματικό κόσμο και του ακροατή/αναγνώστη. Κατά την πραγμάτωση, τέλος, της αισθητικής λειτουργίας της γλωσσικής επικοινωνίας, ο ομιλητής/συγγραφέας εστιάζει σε αυτό καθαυτό το μήνυμα που εκπέμπει, το οποίο συνειδητά επεξεργάζεται έτσι ώστε να επιτύχει το αισθητικότερο αποτέλεσμα, όχι μόνο σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο/τη διάνοια (το νόημα) / τα σημαινόμενα (όπως και αν ονομάσει κανείς την εσωτερική πλευρά του μηνύματος που εκπέμπει), αλλά, ει δυνατόν, σε συνδυασμό και με τη μορφή/το λεκτικό/τα σημαίνοντα (άλλως πως την εξωτερική πλευρά του μηνύματος). Με αυτή την αισθητική λειτουργία της γλώσσας (ποιητική την έλεγε ο Αριστοτέλης) συνδέεται και ο λεγόμενος σχηματικός λόγος. Η επικοινωνία, εκτός από λεκτική, μπορεί να είναι και μη λεκτική, αν και, κατά κανόνα, τη λεξίγλωσσα συμπληρώνει η μιμόγλωσσα, διάφορα κινηματικά στοιχεία του ομιλητή όπως και η συνολική στάση του σώματος.
Όλα αυτά δείχνουν πως η σύγχρονη πραγματολογία συμβαδίζει με τη ρητορική, ως προς τα βασικά στοιχεία και τις μεθόδους, όπως αυτά κωδικοποιήθηκαν από τον Αριστοτέλη και τους μεταγενέστερους: την επιχειρηματολογία και την επίκληση στη λογική («λόγος»), την επίκληση στο συναίσθημα («πάθος»), την επίκληση στο χαρακτήρα, την προσωπικότητα και την αξιοπιστία του ομιλητή («ήθος»), την προσαρμογή της γλώσσας στην περίσταση («καιρός»), τη στάση του σώματος και τη χροιά της φωνής («υπόκρισις»), την ευφράδεια και τη χρήση τροπικού και σχηματικού λόγου («κόσμος λέξεως», «ηδυσμένος λόγος»).
Η ρητορική, η τέχνη της αποτελεσματικής χρήσης της γλώσσας στη γραπτή, την προφορική αλλά και την οπτική επικοινωνία, με ρίζες στην αρχαία Ελλάδα αλλά και εμπλοκή σε κλάδους της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας, είναι σήμερα ένας από τους αρχαιότερους αλλά και τους νεότερους κλάδους ακαδημαϊκών σπουδών που συνδέουν τη γλώσσα με τον πολιτισμό.
Έτσι εξηγείται και η ανανέωση του ενδιαφέροντος για τη ρητορική στο χώρο της σχολικής εκπαίδευσης. Στην περιοχή της Ευρώπης, όπως και στη Βόρεια Αμερική, τα ονομαστά για την παροχή κλασικής παιδείας εκπαιδευτικά ιδρύματα ενισχύουν και διευρύνουν τις ρητορικές δραστηριότητες μέσα και έξω από το πρόγραμμα σπουδών. Σ’ αυτά προστίθεται όλο και μεγαλύτερος αριθμός άλλων σχολείων τα οποία σπεύδουν να ιδρύσουν ρητορικούς ομίλους και να ενθαρρύνουν τους μαθητές να εμπλακούν σε ρητορικά αγωνίσματα. Στην Ελλάδα, υπάρχουν όμιλοι ρητορικής κυρίως σε ιδιωτικά σχολεία και στα Πανεπιστήμια. Στα δημόσια σχολεία είναι λίγοι οι εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν παρόμοια πρωτοβουλία.
*
Η ρητορική ως μάθημα και «αγώνισμα»
Όπως προκύπτει από τα προηγούμενα, η ρητορική δεν συνδέεται μόνον με τα κυρίως γλωσσικά μαθήματα, με τη διδασκαλία είτε της μητρικής είτε των ξένων γλωσσών είτε και των δύο κλασικών γλωσσών, της αρχαίας ελληνικής και της λατινικής, όπου αυτό διατηρείται. Όσο και αν η κατοχή της γλώσσας είναι βασική προϋπόθεση, η ρητορική συνδέεται και με όλα τα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος και της διαθεματικότητας που αναπτύσσεται μεταξύ τους, καθώς και με θέματα τα οποία, αν και δεν διδάσκονται στα σχολεία σε κάποιο συγκεκριμένο μάθημα, είναι ευρύτερα γνωστά από τον τύπο και τα ΜΜΕ αλλά και από την καθημερινή πραγματικότητα.
Μέσω των ρητορικών αγωνισμάτων, η επαφή των μαθητών με ζητήματα γενικότερου ή κοινού ενδιαφέροντος πλουτίζει τις γνώσεις τους, καλλιεργεί τη σκέψη τους και οξύνει την κρίση τους, με αποτέλεσμα την προετοιμασία τους για τον μελλοντικό τους ρόλο ως σκεπτόμενων πολιτών μιας δημοκρατικής πολιτείας. Η συμμετοχή σε ρητορικά αγωνίσματα εξασκεί τις διανοητικές και εκφραστικές τους ικανότητες, με αποτέλεσμα την απόκτηση ευχέρειας και ετοιμότητας στον προφορικό λόγο, ιδιαίτερα ενώπιον ακροατηρίου. Με τους αγώνες επιχειρηματολογίας εξασκούνται να σκέφτονται λογικά, έτσι ώστε να είναι ικανοί να καθορίσουν με ακρίβεια τα κεντρικά σημεία του θέματος που τους δίνεται, να παρουσιάσουν τις απόψεις τους με πειστικά επιχειρήματα, να αντικρούσουν ή να ανασκευάσουν τον αντίλογο και να απαντήσουν με ετοιμότητα και επάρκεια σε ερωτήσεις. Με το αγώνισμα του αυθόρμητου λόγου επιδιώκεται η άσκηση στην ομιλία χωρίς προετοιμασία, η αυθόρμητη παραγωγή ζωντανού, πρωτότυπου και ποιοτικού λόγου ως αντίδραση σε λέξη, φράση ή ρητό που δίνονται τυχαία –ο αυθορμητισμός και η ελευθερία ως προς το είδος της αντίδρασης δεν συνεπάγονται την έλλειψη δομής και οργάνωσης στη σκέψη και στο λόγο. Αντιθέτως, με βάση τους κανόνες που το διέπουν, το αγώνισμα του προτρεπτικού λόγου είναι μια προσχεδιασμένη ομιλία την οποία ο ομιλητής συνθέτει πριν από την ημέρα του αγωνίσματος, επιλέγοντας ελεύθερα το θέμα της και τους τρόπους πειθούς, προκειμένου να την αποστηθίσει και να την παρουσιάσει ενώπιον ακροατηρίου, το οποίο να προσπαθήσει να προτρέψει σε αλλαγή στάσης ή συμπεριφοράς σε σχέση με το διαλαμβανόμενο στην ομιλία θέμα.
Μέσω των ρητορικών αγωνισμάτων, με βάση την ομαδική εργασία που επιτελείται, προσφέρεται στους μαθητές η δυνατότητα να εισαχθούν στο πνεύμα της υγιούς διασχολικής άμιλλας και ν’ αναπτύξουν μιαν άλλου είδους συνεργασία και σχέση με τους συμμαθητές τους.
Έχουν καταγραφεί ουκ ολίγες θετικές αντιδράσεις των ίδιων των μαθητών. Ως ελάχιστο δείγμα, μεταφέρω εδώ από το διαδίκτυο την ακόλουθη (μαθήτριας Α΄Λυκείου από την επαρχία):
… έχοντας συναγωνιστεί με αρκετούς συνομήλικους αλλά και μεγαλύτερους καταφέρνεις να υπερκεράσεις την τροχοπέδη της συστολής και της ανασφάλειας για τις ρητορικές σου ικανότητες…
..ενώ το άγχος μπορεί να σε κατακλύζει και οι λέξεις να αισθάνεσαι πως δεν θα απεγκλωβιστούν από την φαρέτρα του μυαλού σου, τη στιγμή που η επιλογή του θέματός σου έχει φτάσει, απλώς αυτοσχεδιάζεις. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος του αγωνίσματος, οι αντιδράσεις σε έκτακτες καταστάσεις και ο τρόπος με τον οποίο μπορείς να αντιληφθείς, ακόμα και σε περιπτώσεις θλίψης, αγωνίας ή θυμού, την κάθε έννοια και το νόημά της, που μεταβάλλεται, παρ’ όλα αυτά, από άνθρωπο σε άνθρωπο…
…κλίμα συνεργασίας, ανάπτυξη φιλικών δεσμών, αλληλεγγύη, ευγενής άμιλλα και ανταλλαγή απόψεων ήταν μερικά μόνο από τα στοιχεία που κατείχαν εξέχουσα θέση καθ’ όλη την διάρκεια των Αγωνισμάτων. Οι Ρητορικοί Αγώνες προσέφεραν την δυνατότητα σε κάθε μαθητή να εκφραστεί ελεύθερα, να γνωρίσει την ρητορική του δεινότητα, να επιχειρήσει να πείσει, να αντικρούσει και να συνδιαλεχθεί. Το γεγονός αυτό συνιστά μια όαση στην έρημο της εσωστρέφειας και της έλλειψης επικοινωνίας που παρατηρείται στην σύγχρονη κοινωνία. Οι Διττοί λόγοι έδωσαν στον διάλογο την ευκαιρία να ανθίσει και να προβάλει την δύναμη, την αναγκαιότητα και τις προϋποθέσεις που χρειάζεται να πληροί ώστε να διεξάγεται εποικοδομητικά. Αποκατέστησαν την αλλοτριωμένη σχέση που έχουν πολλοί νέοι με την διαλεκτική διαδικασία. Έγιναν, δηλαδή, η αφορμή να θυμηθούμε την ύψιστη αξία του διαλόγου.
*
Το Διαπανεπιστημιακό-διατμηματικό ΠΜΣ «Ρητορική: θεωρία και πράξη»
Από το ακαδημαϊκό έτος 2015-16 λειτουργεί στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το Τμήμα Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής του ΠΔΜ, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τον τίτλο «Ρητορική: θεωρία και πράξη». Μετά τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας του, που στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, καθώς οι πρώτοι τελειόφοιτοι αξιοποιούν ήδη επαγγελματικά τις δεξιότητες που απέκτησαν, προκηρύσσει εφέτος νέο (τρίτο) διετή κύκλο σπουδών, με έναρξη το Σεπτέμβριο του 2017.
Αντικείμενο-Σκοπός
Το Διαπανεπιστημιακό- διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Ρητορική: θεωρία και πράξη», προσφέροντας τη δυνατότητα για ανάπτυξη της επιχειρηματολογικής ικανότητας και της πειθούς, –αλλά και παρέχοντας γνώσεις, αφενός σχετικά με την ιστορία της ρητορικής και την καταλυτική της επίδραση στην εξέλιξη των κοινωνικο-πολιτικών και εκπαιδευτικών συστημάτων των δυτικοευρωπαϊκών χωρών, αφετέρου σχετικά με τις τεχνικές παραγωγής προφορικού και γραπτού λόγου καθώς και ανάλυσης και παραγωγής ποικίλων πολυτροπικών κειμένων για χρήση στα ηλεκτρονικά μέσα και στο διαδίκτυο–, στοχεύει στην κατάρτιση επιστημόνων-ερευνητών, οι οποίοι προέρχονται τόσο από το χώρο των επιστημών (ανθρωπιστικών και θετικών) όσο και από το χώρο της πολιτικής, της εκπαίδευσης, της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των ΜΜΕ και οι οποίοι επιζητούν τη δυνατότητα αποτελεσματικότερης επικοινωνίας μέσα και έξω από τον εργασιακό τους χώρο.
Οι απόφοιτοι του ΔΠΜΣ θα έχουν αποκτήσει το θεωρητικό και εμπειρικό υπόβαθρο καθώς και τις δεξιότητες που θα τους καθιστούν ικανούς να απασχοληθούν σε διάφορα επαγγελματικά και ερευνητικά πεδία που συνδέονται με την επιστήμη τους ή με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους, διοικητικά, επιχειρησιακά ή άλλα, με στόχο την ανάδειξή τους σε στελέχη με συμβουλευτικά και διοικητικά καθήκοντα. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το χώρο της εκπαίδευσης, το ΔΠΜΣ αποβλέπει και στην κατάρτιση εκπαιδευτικών ως στελεχών ειδικών στην ανάπτυξη προγραμμάτων για την εισαγωγή και την ενίσχυση μαθημάτων ρητορικής και επιχειρηματολογίας, καθώς και σχετικών πρακτικών ασκήσεων (εκφραστικής ανάγνωσης, αυθόρμητου και προτρεπτικού λόγου, αγώνων αντιλογίας, δημιουργικής γραφής κ.ά.), και στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Κατηγορίες πτυχιούχων
Στο ΔΠΜΣ «Ρητορική: θεωρία και πράξη» γίνονται δεκτοί, μετά από συνεκτίμηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων τους, [1] πτυχιούχοι Τμημάτων και Σχολών των Ελληνικών Πανεπιστημίων (Παιδαγωγικών, Ελληνικής Φιλολογίας και Ξενόγλωσσων Φιλολογιών, Θεολογίας, Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Ιατρικής και Επιστημών Υγείας, Θετικών Επιστημών, Πληροφορικής, Επικοινωνίας και ΜΜΕ), καθώς και των Πολυτεχνικών Σχολών· [2] πτυχιούχοι Τμημάτων των ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5, παρ. 12γ, του ν. 2916/01 (ΦΕΚ 114 Α΄)· [3] πτυχιούχοι αντίστοιχων Τμημάτων της αλλοδαπής ή αναγνωρισμένων ανώτατων τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατευθύνσεις-Διδασκόμενα μαθήματα
Το ΔΠΜΣ παρέχει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές τη δυνατότητα να ειδικευτούν σε δύο κατευθύνσεις: [Α] Ρητορική, επιστήμες του ανθρώπου και εκπαίδευση· [Β] Ρητορική και θετικές επιστήμες. Ως προς τον τίτλο και τα παρεχόμενα μαθήματα, το ΔΠΜΣ ακολουθεί ανάλογα προγράμματα πανεπιστημίων της Ευρώπης και της Αμερικής (ειδικότερα τα προγράμματα των πανεπιστημίων της Τυβίγγης, της Λουντ και του Τορόντο).
Βλ. http://pms-ritorikis.uowm.gr/mathimata/
Η διδασκαλία του σχηματικού λόγου
Το ΔΠΜΣ «Ρητορική: θεωρία και πράξη», όπως και το «Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Μελέτης της Λογοτεχνίας και της Ρητορικής», διαθέτουν, στον τομέα αυτόν, ένα πλούσιο υλικό το οποίο έχει παραχθεί με στόχο τη συγκρότηση ενός Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού Σχημάτων Λόγου (δες σχετική βιβλιογραφία: http://pms-ritorikis.uowm.gr/).
Διασχολικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης
Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, το ΔΠΜΣ «Ρητορική θεωρία και πράξη», αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα των Διασχολικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης, αγκάλιασε και στηρίζει τον θεσμό με όλες του τις δυνάμεις. Οι μεταπτυχιακοί του φοιτητές, πρωτοετείς και δευτεροετείς, με θέληση και ζήλο, στελεχώνουν τις κριτικές επιτροπές, επιδιώκοντας ν’ αποκτήσουν μια εμπειρία χρήσιμη και στους ίδιους, δεδομένου ότι, πολλοί από αυτούς, παίρνοντας τον μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης, θ’ απασχοληθούν ως εκπαιδευτές ρητορικής σε σχολεία (δίπλα σε όσους απασχολούνται ήδη και είναι ευτυχής η συγκυρία που το Υπουργείο Παιδείας διοργανώνει και πάλι, από το τρέχον σχολικό έτος, σε πανελλήνια βάση, τους Αγώνες Επιχειρηματολογίας- Αντιλογίας).
Εκδηλώσεις
Tο ΔΠΜΣ «Ρητορική: θεωρία και πράξη», σε συνεργασία με το «Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Μελέτης της Λογοτεχνίας και της Ρητορικής» του Πανεπιστημίου Αθηνών και την «Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση» διοργάνωσαν (στο αμφιθέατρο του Μαράσλειου Διδασκαλείου, Μαρασλή 4) δύο επιστημονικές διημερίδες με θέμα:
[1] «Ο Λόγος της Πειθούς – Διεπιστημονικές προσεγγίσεις και διδακτικές προτάσεις» (14-15.2.2015). Ο φιλόδοξος στόχος της διημερίδας ήταν να προσεγγίσει την πειθώ διεπιστημονικά, ώστε να αναδειχθεί η παιδαγωγική, πολιτική και επικοινωνιακή της διάσταση, και, ταυτόχρονα, να παρουσιάσει την εκπαιδευτική της αξία σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Πανεπιστήμιο, καθώς και στη διά βίου μάθηση και την εκπαίδευση ενηλίκων. Εκτός από θεωρητικές εισηγήσεις πανεπιστημιακών δασκάλων που ειδικεύονται σε θέματα ρητορικής (ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πειθώ ή το επιχείρημα/ την επιχειρηματολογία), υπήρξαν και εισηγήσεις που συνδύαζαν τη θεωρία με την πράξη και προσφέρθηκαν από συναδέλφους εκπαιδευτικούς, διδάκτορες ή υποψήφιους διδάκτορες, εκπαιδευτές ρητορικής και επικοινωνίας ή ερευνητές από τον χώρο της κοινωνικής ψυχολογίας, των δημοσίων σχέσεων και της ψυχικής υγείας, κτλ.
Στο πλαίσιο της διημερίδας διεξήχθη και η «2η Πανελλήνια Συνάντηση Ρητορικών Ομίλων (μη διαγωνιστικού χαρακτήρα)» που συνοδεύτηκε από προφορικές δραστηριότητες και ρητορικά αγωνίσματα τα οποια παρουσίασαν μαθητές της Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπαίδευσης, φοιτητές και ενήλικοι, καθώς και απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων που διακρίθηκαν σε παγκόσμιους αγώνες.
[2] «Ο Δημιουργικός Λόγος στην Εκπαίδευση – Επιστημονική-επιμορφωτική διημερίδα με διεθνή συμμετοχή (27-28.6.2016). Ένας από τους βασικούς στόχους της διημερίδας ήταν να παρουσιαστούν μελέτες σχετικές με τις ποικίλες πραγματώσεις της γλώσσας ως Λόγου Δημιουργικού (στη Λογοτεχνία, στη Ρητορική, στην Εκπαίδευση κ.ά.). Εκτός από τις θεωρητικές εισηγήσεις, τις διδακτικές εφαρμογές και τα βιωματικά εργαστήρια, πραγματοποιήθηκαν και κάποια καλλιτεχνικά δρώμενα που πάλι σχετίζονταν με τον δημιουργικό λόγο ως προφορική αφήγηση. Οι εισηγητές (από την Ελλάδα, αλλά και από τα πανεπιστήμια της Ισπανίας, της Πολωνίας, της Κύπρου και της Σμύρνης) κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων και μας μετέφεραν τόσο την ελληνική εμπειρία όσο και τη διεθνή.
Και οι δύο εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και με την υποστήριξη των Γραφείων Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής και του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
* Ο Θανάσης Νάκας είναι Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας