"Je suis Charlie"

Μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου του Γαλλικού Τμήματος της Σχολής μας επισκέφθηκαν το Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος με αφορμή την επίσκεψη στην Ελλάδα του Γάλλου δημοσιογράφου του TV5MONDE, Ivan Kabacoff. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά και μόνο για τους μαθητές μας οι οποίοι συζήτησαν με τον δημοσιογράφο για την γαλλική επικαιρότητα, κυρίως για τα γεγονότα στο γαλλικό περιοδικό "Charlie Hebdo", την κατάσταση στο Παρίσι αλλά και γενικότερα στην Γαλλία μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι όλοι συμφωνήσαμε στη σημαντικότητα της εκπαίδευσης  και στον ρόλο που παίζει στη διαμόρφωση ανοιχτού πνεύματος. Ο δημοσιογράφος βρήκε τρομερά ενδιαφέρουσα αυτή τη συνάντηση, αλλά και οι μαθητές μας  από την πλευρά τους, διαμόρφωσαν μια πιο σφαιρική άποψη για την ελευθερία της έκφρασης και τα όριά της.

Feedback μαθητών:

«Η συνάντησή μας με τον Γάλλο δημοσιογράφο ήταν μια εμπειρία που δεν έχουμε ξαναζήσει. Κατά τη συνομιλία που είχαμε μαζί του μας μεταλαμπάδεψε την άποψή του για τα γεγονότα που συμβαίνουν στη Γαλλία αυτή τη περίοδο, άκουσε τις δικές μας απόψεις και τέλος έλυσε όλες τις απορίες μας».

«…Το επίκεντρο της συζήτησής μας ήταν τα αίτια και τα αποτελέσματα του τρομοκρατικού χτυπήματος στα γραφεία Charlie Hebdo. Πιστεύω πως φεύγοντας από τον χώρο της συζήτησης είχαμε ενημερωθεί, ευαισθητοποιηθεί και πλέον είμαστε έτοιμοι να εκφέρουμε την άποψή μας για ό,τι συμβαίνει στη Γαλλία».

«…Μέσα από το συνεχή διάλογο με τον κύριο Kabacoff αποκτήσαμε μια πιο σαφή εικόνα για το θέμα, λύνοντας τις απορίες μας και καλλιεργώντας τις απόψεις μας».